Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Papillon Története

lady_hamilton_as_nature--by-george-romney1.jpgA francia papillon pillangót jelent, és talán nem kell túlzottan sokat magyarázni, hogy miért. Feje ugyanis a két szeme között húzódó vékony fehér sávval, elálló, széles füleivel kétségtelenül pillangóra emlékeztet. Sem a kutya, sem pedig a neve nem új keletű. Több száz éve ismeretes, és többet szerepelt a nagy mesterek festményein, mint bármely. Lefestette Rubens, Van Dyck és Rembrandt. Híres tulajdonosai sorában egyebek között megtalálhatjuk Madame Pompadourt és Maria Antoinette-et is. Nem tudjuk pontosan, melyik országból származik. Az bizonyos, hogy már a XVI. században jól ismerték, többek között Olaszországban és Franciaországban. Különösen Bologna játszott kiemelkedő szerepet a fajta történetében, mert ebben a városban sok-sok kutyatenyésztő foglalkozott papillonnal, akik virágzó exportkereskedelmet fejlesztettek ki. Bármelyik országból is származik, az tény, hogy sokat utazott a kontinensen. Talán azért, mert kicsi volt, és könnyebben szállították, mint más divatos kutyákat. Főuri hintókban utazott, és feltehetően eljutott Dél-Amerikába is. Így ezután elterjedt a spanyol gyarmatokon is. Ez lehet a magyarázata annak az elméletnek, hogy a papillon Dél-Amerikából származik, és rokonságban áll a csivavával. Ha létezik is ez a rokonság, akkor is inkább a csivava az, amely őseit a papillonnak köszönheti, nem pedig fordítva. A fajta történetének egyik nagy rejtélye az, hogy mintegy száz évvel ezelőtt, amikor a kiállításokon megnövekedett az érdeklődés a fajtiszta ebek iránt, a papillon egyáltalán nem vált népszerűvé. Angliában például egészen az első világháborúig gyakorlatilag mellőzték. Sőt még 1923-ban is, amikor egy londoni kiállításon megjelent "külföldi kutyák" vegyes csoportjában szerepelt. Ettől kezdve azonban fordulópont következett be angliai történetében, s hamarosan keresett, elismert fajta lett.

Általános leírása

Színe: a fehér alapon minden szín megengedett, a törzsön a fehér az uralkodó, a fej pedig inkább színes fehér arcfolttal. Marmagassága: 25-28 cm. Súlya: 2,5 kg-ig vagy 2,5-4,5 kg között. Minimális súlya: 1,5 kg. Két változatát ismerik: az álló és a lelógó fülűt. Hosszú, selymes szőre van. A pekingi palotakutyához hasonló. Lábain és fején a szőr rövid, teste egyéb részein hosszú. Feje gömbölyű, koponyája boltozatos, arcorri része elhegyesedő. Szeme nagy, értelmes tekintetű. Orrtükre fekete. Fülét hosszú szőr borítja. Nyaka közepesen hosszú. A szőrzet a nyakán és a vállán gallért alkot. Háta egyenes. Mellkasa mély, alsó részét hosszú és dús szőr borítja. Hasa felhúzott. Mellső lábai egyenesek, párhuzamosak, hátsó részükön a szőr kis zászlószerű. Hátsó lábai izmosak. Mancsa boltozatos.

Viselkedése, tulajdonságai

Élénk értelmes, nagyon ragaszkodó kis kutya. Hívei, tenyésztői nagyon dicsérik: többnyire jogosan: valóban kedves, kellemes ebecske.

Papillon és phalène

Származási országuk: Belgium/Franciaország

Eredeti feladatuk: ölebek

Jellemük

Mindkét fajta gyengéd, barátságos, játékos és eleven. Nagyon értelmesek, szívesen tanulnak, és általában engedelmesek is. Nagyon szeretnek a gazdájuk és a családjuk közelében lenni, kifutóban való tartásra alkalmatlanok. Nem szeretik, ha egyedül hagyják őket, de ez nem is szükséges, hiszen kis méretűek és remek az alkalmazkodókészségük. A városi lakásban és a vidéki gazdaságban egyaránt jól érzik magukat. Ha veszélyt éreznek vagy valami szokatlan zajt hallanak, rögtön ugatni kezdenek.

Társas viselkedésük

Ezek a kutyák általában jól kijönnek fajtársaikkal. A gyerekekkel való kapcsolatuk sem okozhat gondot, feltéve, hogy a kicsik nem tekintik őket játékszernek. A látogatókat rendszerint lelkesen üdvözlik.

Szőrzetápolási igényük

Noha hosszú szőrzetük talán más benyomást kelt, ezek a kutyák valójában nem sok ápolást igényelnek. Szőrük nem hajlamos a gubancolódásra, ezért elég hetente egyszer átkefélni egy fémsörtéjű kefével, s a hallójáratokat is meg kell tisztítani a kihullott szőrtől. A lábujjak elülső részei közt növő szőrt nem szabad levágni, mivel a mancsok így hosszabbnak látszanak - és ez a két fajta jellegzetes vonásai közé tartozik.

Tanításuk

A papillon és a phalène értelmes kutya, és szeretnek is tanulni, így nevelésük általában nem okoz gondot. Barátságos természetűek, tanításukra a szelíd módszerek a legalkalmasabbak. A gyakorlatokat rendszeresen meg kell szakítani egy kis játékkal, hogy a foglalkozás érdekes maradjon a kutya számára, és mindvégig lekösse a figyelmét.

Mozgásigényük

Noha beérik naponta három rövid sétával is, ezek a kis kutyák gyakran sokkal jobban bírják a hosszú gyaloglást, mint gazdáik. A szokásos napi séta mellett nagyon szeretnek játszani - a lakásban éppúgy, mint a kertben. Különösen kedvelik a labdajátékokat és az apportírozást.

Alkalmazásaik

Eredetileg is társnak tenyésztették ki őket, és erre a célra tökéletesen alkalmasak. Megfelelő felügyelet és szakértelem mellett azonban jó eredmények mellett jó eredményeket érhetnek el az ügyességi próbákban és a labdázásban (flyball). Sok kutyás klub alakít ki kifejezetten kicsi kutyákra méretezett akadálypályákat.

forrás: http://kutyafajtak.hu